One2track logo
  • Werkdagen vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
  • 24 maanden garantie
  • Werking in heel Europa
  • Inclusief Prepaid simkaart (Geen abonnementskosten)
  • Nederlandse app (Volledig Nederlandse taal)
CODE: SINT10

10% Korting met kortingscode - SINT10

Het leukste kado op pakjesavond!

Hoe werkt een GPS tracker horloge voor kinderen
Eigenaar en founder
29/01/2023

Hoe werkt een GPS tracker horloge voor kinderen

Een GPS tracker horloge voor kinderen werkt vaak in combinatie met een app die ouders op hun mobiele telefoon installeren. Het horloge stuurt informatie over de status en positie door aan deze app. Ouders kunnen via de app realtime deze gegevens bekijken. Om de data door te sturen naar deze ouder app wordt er gebruikt gemaakt van het mobiele GSM netwerk. In het GPS horloge zit een kleine simkaart waardoor het werkt als een mobiele telefoon. Hierdoor is het voor het GPS horloge ook mogelijk om data uit te wisselen en (SOS) telefoongesprekken te voeren.

Hoe is GPS ontstaan en hoe werkt het?

Nog niet zo heel lang geleden werden posities vastgesteld op basis van de sterren, de zon en het kompas. Pas in 1957 met de lancering van de eerste Russische Spoetnik ontstond het idee van een nieuwe manier van positioneren. Destijds nog vanuit een militair oogpunt maar later werden ook de voordelen gezien voor consumenten. Uiteindelijk zijn het de Amerikanen die het eerste GPS (global positioning system) ontwikkelen in 1978. Het duurt echter tot 1995 voordat het GPS systeem ook beschikbaar komt voor consumentenproducten. Het GPS systeem bestaat uit 24 werkende satelieten (21 + 3 reserve) die in zes vaste banen op 20.200 km hoogte, in een vaste tijd rond de aarde draaien en elk een eigen signaal uitzenden. Het meetprincipe van het Global Positioning System is gebaseerd op de afstandsmeting tussen satelliet en ontvanger en het bekend zijn van de positie van de satelliet. Wanneer een GPS horloge buitenshuis is dan zal deze de signalen van de satelieten opvangen. In het algoritme van het horloge wordt vervolgens op basis van de tijd vastgesteld welke sateliet waar is en wat de afstand tussen GPS horloge en sateliet is. Door dit te vergelijken met minimaal 4 andere satelieten is het mogelijk voor het GPS horloge om de zogenaamde lengtegraad en breedtegraad te berekenen. Door de factor tijd toe te voegen kan het horloge een positie op basis van enkele tientallen meters tot 1 à 2 meter nauwkeurig bepalen. Hoe meer GPS satelieten het horloge ziet, hoe nauwkeuriger de berekening kan worden. GPS horloges van one2track hebben maximaal 14 kanalen waardoor de positie op enkele meters nauwkeurig is. 

Zuiverheid van GPS positionering binnenshuis?

Buitenshuis is het dus niet zo'n probleem om de positie te berekenen. Echter wanneer een horloge binnenshuis (in een school) is dan wordt de situatie anders. Het horloge 'ziet' de GPS satelieten niet meer en moet daarmee andere signalen gebruiken om zijn positie te kunnen berekenen. Daar heeft one2track een slim systeem voor ontwikkeld met de naam I-GPS. Het I-GPS systeem maakt gebruik van de informatie in de omgeving van het horloge om via slimme algoritmes alsnog een exacte positie te berekenen. De positioneringsystemen van one2track behoren momenteel tot de beste van Europa. Dit systeem is door onze ontwikkelaars in de afgelopen jaren steeds verder doorontwikkeld en werkt als een soort collectief geheugen. Iedere dag zijn er circa 100.000 GPS horloges die ons informatie sturen over hun positie op basis van GPS, WIFI en zendmastinformatie. Deze informatie wordt geanonimiseerd opgeslagen in ons datacentrum in Apeldoorn en biedt de basis voor ons I-GPS systeem om sneller zuivere posities te berekenen voor toestellen die ook in dat zelfde gebied zijn. Alle toestellen gebruiken daarmee elkaars geleerde informatie als een soort collectief geheugen zodat wanneer een GPS signaal zwak of afwezig is de GPS positie alsnog zuiver berekend kan worden. Door de enorme groei die wij momenteel doormaken wordt ook de informatiestroom steeds groter waardoor I-GPS iedere dag slimmer wordt. 

Hoe zit het met de dataverwerking en hoe veilig is een GPS horloge voor kinderen?

Helaas zijn er veel imitatie GPS horloges op de markt. Deze toestellen komen rechtstreeks vanaf de Chinese markt en worden heel goedkoop geïmporteerd op de Europese markt. Het grote probleem met deze toestellen is dat alle privacygevoelige informatie die tussen horloge en ouder worden uitgewisseld via een Duitse server naar China gaat. Deze partijen hebben schimmige privacyvoorwaarden ‘en beloven’ dat de data niet misbruikt zal worden. Mede gezien de recente discussies over de mogelijke Chinese invloed op data uit TikTok is dit geen wenselijke situatie. Temeer omdat de data uit de apps en GPS horloges veel meer privacygevoelige informatie bevat. One2track heeft haar eigen GPS systemen en backends ontwikkeld en deze worden gehost op een secure omgeving in het datacentrum van Serverius in Apeldoorn. De enige mensen die toegang hebben tot die data zijn onze eigen engineers. Deze engineers zijn van Nederlandse komaf en scholen zich doorlopend bij op het gebied van nieuwe beveiligingstechnieken. De data tussen onze horloges wordt versleuteld uitgewisseld waarbij de data ook nog eens door een ‘secure tunnel’ loopt. Onze simkaarten zijn aangepast dat diefstal niet mogelijk is en dat onbekende en anonieme bellers worden geblokkeerd. Wij voldoen daarom compleet aan de AVG privacywetgevingen die gelden voor dit soort data.

Gebruikersgemak door geïntegreerde simkaart en GSM netwerksimkaart

One2track is naast producent van GPS horloges voor kinderen ook telecomprovider. Hierdoor is simkaart en GPS horloge optimaal met elkaar geïntegreerd. Het voordeel voor de gebruiker is dat er geen ingewikkelde installaties nodig zijn, de data beveiligd met de app wordt uitgewisseld én dat het inzicht in prepaid saldo en opwaarderen handig in dezelfde one2track app zitten. Gebruikt jouw kind de functies (video) bellen intensief? Dan kun je eenvoudig switchen van prepaid naar ‘unlimited’ gebruik voor een vast bedrag per maand. Gebruik je het horloge niet dan switch je weer terug naar prepaid.

 

Meer one2track nieuws lezen? Klik hier voor het complete nieuwsoverzicht.

9.2

225 beoordelingen in de laatste 12 maanden 93% beveelt ons aan