One2track logo
  • Werkdagen vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
  • 24 maanden garantie
  • Werking in heel Europa
  • Inclusief Prepaid simkaart (Geen abonnementskosten)
  • Nederlandse app (Volledig Nederlandse taal)
Wat te doen in de herfstvakantie met kinderen?
Marketing
07/10/2024

Wat te doen in de herfstvakantie met kinderen?

De herfstvakantie staat voor de deur: de eerste vakantie van het schooljaar. In tegenstelling tot de zomer, is de herfstvakantie koud, nat en donker. Maar dat betekent niet dat er minder te doen is! Heb je wat inspiratie nodig wat te doen in de herfstvakantie met kinderen? We geven je tips voor kinderen van 4 tot 6 jaar en voor kids van 7 tot 10 jaar, zowel binnen als buiten.

Wat te doen in de herfstvakantie? Naar buiten gaan!

Binnen blijven op regenachtige dagen lijkt misschien aantrekkelijk, maar buiten spelen met ‘slecht’ weer heeft veel voordelen. Wandelen, stampen in modderplassen en de wind op je gezicht voelen zijn voor kinderen waardevolle ervaringen. En het is daarnaast ook nog eens goed voor de gezondheid van je kindje. Wees dus niet bang om naar buiten te gaan als het regent.

Wat te doen in herfstvakantie: 4 tot 6 jaar

Voor jongere kinderen draait de herfstvakantie vooral om spelen en ontdekken. Veel uitjes hoeven trouwens ook helemaal geen geld te kosten.

1. Maak een herfstwandeling en verzamel ‘schatten’ uit de natuur

De herfst is een prachtige tijd om naar buiten te gaan en de natuur te verkennen – zelfs als het regent. Ga naar een bos of park en laat je kinderen bladeren, kastanjes, eikels en dennenappels verzamelen. Thuis kunnen ze hier prachtige herfstkunstwerken mee maken. Je kunt ze bijvoorbeeld laten schilderen of plakken op een groot stuk papier. Dit is niet alleen leuk, maar ook leerzaam.

2. Bezoek een kinderboerderij

Jonge kinderen zijn vaak dol op dieren, dus een kinderboerderij is altijd een goed idee. Daarnaast is een kinderboerderij een geweldige manier om je kindje kennis te laten maken met verschillende (boerderij)dieren. Regent het? Laat je kindje lekker spelen. Vaak is er bij een kinderboerderij ook een overdekt gedeelte, bij bijvoorbeeld de stallen. Soms is er zelfs een restaurant. Daar kunnen jullie dan lekker opwarmen. Vergeet alleen niet een extra setje kleding mee te nemen.

3. Creëer een eigen poppenkastvoorstelling

Binnenactiviteiten kunnen creatief en interactief zijn. Maak, eventueel samen met je kinderen, een poppenkast. Dat kan bijvoorbeeld met sokken of knutsel eerst samen kartonnen figuren. Je kunt je kids eventueel hun eigen verhaal laten bedenken en opvoeren. Dit stimuleert hun fantasie.

4. Ga naar een binnenspeeltuin

Zit het weer helemaal niet mee, maar moeten je kinderen hun energie even kwijt? Dan is een binnenspeeltuin ideaal. Lekker klimmen, klauteren en glijden. Vaak hebben binnenspeeltuinen een speciaal gedeelte voor jongere kinderen, waar ze veilig en met toezicht kunnen spelen.

5. Lees herfstverhalen en doe een speurtocht in huis

Maak het binnen gezellig door samen herfstverhalen te lezen. Kies verhalen over dieren in het bos, de herfst of sprookjes die zich in dit seizoen afspelen. Vervolgens kun je een speurtocht door het huis maken met aanwijzingen die je kinderen naar kleine ‘herfstschatten’ leiden. En daarvoor hoef je helemaal niet zo creatief te zijn. Verstop bijvoorbeeld kastanjes, bladeren of kleine knuffels in huis.

Wat te doen in de herfstvakantie: 7 tot 10 jaar

Voor wat oudere kinderen zijn er andere activiteiten in de herfstvakantie te doen die hun nieuwsgierigheid prikkelen.

1. Organiseer een speurtocht in het bos

Een speurtocht is voor kinderen van 7 tot 10 een geweldig avontuur, zeker als ze dit samen met vriendjes doen. Een speurtocht maken in het bos hoeft niet lastig te zijn: maak een lijst van dingen die ze kunnen vinden in het bos, zoals verschillende bladeren, paddenstoelen (niet aanraken!), kastanjes, eikels en misschien wel dierensporen. Je kunt de speurtocht nog leuker maken door er een competitie van te maken of door puzzels en raadsels toe te voegen die ze onderweg moeten oplossen. Iets te lastig of geen tijd om zelf een speurtocht in elkaar te zetten? Je kunt veel speurtochten in het bos online vinden.

2. Bezoek een museum met interactieve exposities

Veel musea hebben speciale programma’s voor kinderen in de herfstvakantie. Denk aan musea met interactieve tentoonstellingen waar kinderen dingen kunnen aanraken, uitproberen en onderzoeken. Wetenschapsmusea zijn vaak favoriet bij deze leeftijdsgroep, omdat ze hun nieuwsgierigheid en probleemoplossend vermogen prikkelen.

3. Bouw een hut in de tuin of woonkamer

Voor kinderen van 7 tot 10 jaar is het bouwen van een hut een geweldig avontuur, vooral als ze dit helemaal zelf mogen doen. Geef ze oude lakens, kussens en stoelen, en laat ze hun eigen ‘basis’ bouwen in de woonkamer of tuin. Dit kan hun verbeelding de vrije loop laten en zorgt voor uren speelplezier. Je kunt ze ook uitdagen om er een thema aan te geven, zoals een piratenhut of een geheim laboratorium.

4. Maak samen een stop-motion film

Misschien zijn jouw kinderen gek op schermen, zoals telefoons en tablets. Waarom niet combineren met creativiteit? Laat ze een stop-motion film maken met bijvoorbeeld Barbie, LEGO of ander speelgoed. Er zijn apps beschikbaar die van de foto’s een stop-motion filmpje maakt. Dit is niet alleen leuk, maar ook een goede manier om samen te werken en iets te creëren.

5. Ga samen bakken en/of koken

Of je kind nu een makkelijke of moeilijke eter is: het is altijd een goed idee om je kind te betrekken bij het maken van eten. Maak daarom eens een herfstige maaltijd of snack samen, denk aan appeltaart, pompoensoep of koekjes. Ze kunnen helpen met kneden, roeren en versieren. Een heerlijke en gezellige activiteit.

Loslaten in de herfstvakantie

Wil je je kinderen wat meer loslaten tijdens de herfstvakantie, maar vind je het nog spannend? Met ons GPS horloge kind vind je de balans tussen vrijheid en veiligheid. Volg je kind real-time via onze app op je telefoon en stel eventueel veiligheidszones in. Dit geeft kinderen de ruimte om zelfstandig op avontuur te gaan. Met onze smartwatch kind kan je trouwens ook bellen en berichten versturen. Zo kunnen kinderen lekker spelen en ontdekken, terwijl jij als ouder met een gerust hart een stapje terug kunt doen.

Wat te doen met kinderen in de herfstvakantie?

Voor kinderen is de herfstvakantie een heerlijke tijd om nieuwe avonturen te beleven, creatief bezig te zijn of juist even rustig thuis te genieten. Van buitenactiviteiten zoals boswandelingen en speurtochten tot binnenplezier zoals een poppenkastvoorstelling of samen bakken: met deze tips heb je hopelijk een herfstvakantie vol avontuur, creativiteit en gezelligheid voor zowel jezelf als voor je kind.

9.2

176 beoordelingen in de laatste 12 maanden 91% beveelt ons aan