Connect NEO
Bij Wifiwijs maken we een einde aan de verwarring en complexiteit van elektronica, computers en software. Dit doen we met eenvoudige, door experts geschreven artikelen welke geschreven zijn om jou zo goed mogelijk te helpen in jouw keuzes. De reviews worden altijd volledig gedaan door de redactie van WIFIWIJS zonder input van externe bedrijven of zakelijke relaties. Deze review is geschreven door Sylvia Leeuwenberg, Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden.
Een GPS horloge waarmee ik mijn kind in de gaten kan houden? Misschien denk je dat het een stap te ver is. Dat dacht ik ook, maar mijn mening is veranderd: een gps-horloge is niet alleen handig voor mij als ouder, maar ook leuk voor je kind. In de Connect NEO-review hieronder lees je er meer over! Mijn zoontje is dit jaar op de middelbare school begonnen. Hij was er echt klaar voor, maar ik niet! Met de bus naar school, even blijven hangen na school en even nog naar de winkel. En dat allemaal zonder mij. De eerste week met instructies naar school: laat je het even weten als je nog even naar de winkel gaat? Ja, mam. En dat ging de eerste week goed. Maar ja, tieners. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat tieners vaak egoïstisch zijn er daar niets aan kunnen doen. Toen me werd gevraagd of ik een gps-horloge wilde testen, antwoordde ik dan ook met een volmondig "ja". Binnen een paar dagen stond de bezorger met het horloge voor de deur.
Voordat ik aan de slag ging met het installeren, laadde ik het horloge op. Ik vond het overigens erg handig dat er een losse usb-kabel bij zat, want ik woon in Engeland en heb niets aan een Europese stekker. Een usb-kabel plug je daarentegen eenvoudig in elke stekker. Dat is al een bonuspunt! Terwijl het horloge aan het opladen was, ging ik op zoek naar de One2track-app in de App Store. Heb je een Android-telefoon of -tablet? Dan download je de app in de Google Play Store. Aan de compatibiliteit zie ik dan ook geen overduidelijke tekortkomingen! De app was zo geïnstalleerd en aangezien het horloge al ver opgeladen was, kon ik snel aan de slag met het instellen ervan. De installatie wijst zichzelf en wordt nauwkeurig beschreven in het meegeleverde boekje. Je registreert jezelf eerst als ouder – dit moet voor je verder kunt gaan. Dit moet je als ouder doen; je kind kan dit niet. Hierna voeg je de naam van je kind toe en voeg je eventueel een foto toe. Deze foto is niet noodzakelijk, maar het is wel handig wanneer je via de app op de interactieve kaart kijkt. Vooral wanneer je twee kinderen hebt die hetzelfde horloge gebruiken, is het dankzij deze foto's eenvoudiger om ze uit elkaar te houden op de kaart. Als je de foto eenmaal hebt uitgekozen en hebt gekoppeld aan de info over je kind, is het tijd om de sim-kaart te registreren. Ook kun je nu kiezen om het beltegoed op te waarderen, of om op een automatische incasso op te zetten. Dat deed ik, en betekende concreet dat we voor € 9,95 per maand toegang kregen tot hun Unlimited-plan. Uiteindelijk is dit goedkoper én efficiënter dan handmatig opwaarderen! Zo'n automatisch incasso garandeert dat het horloge in principe altijd werkt: ik hoef nooit tijd opzij te zetten om het beltegoed op te waarderen. Als alleenstaande moeder heb ik het altijd druk en een dag bevat slechts 24 uur, dus iedere tijdsbesparing is welkom.
Laat me er meteen het volgende bij benoemen: dit horloge is sim-locked. Je kunt geen sim-kaarten van andere providers gebruiken in dit horloge. Ik vond dit zelf niet erg, maar als je veel waarde hecht aan een gezinsabonnement bij bijvoorbeeld een grote provider, dan is dit een mindere eigenschap. Als laatste koppel je het horloge met de app en het horloge is klaar voor gebruik! Dit doe je eenvoudig door de instructies in de app te volgen. Eenvoudiger kan bijna niet. Het enige wat je nodig hebt, is de app, een Bluetoothverbinding en het horloge.
De Connect NEO zelf is mooi vormgegeven. Het heeft een behoorlijk groot klokje, maar niet zo groot dat het mijn zoontje in de weg zat. Ik kan me voorstellen dat het voor jongere kinderen misschien wat te groot is. Het scherm is een touchscreen. Met een paar vegen op het schermpje navigeer je hiermee door het menu, zonder veel poespas. Over de precieze paneeltechnologie is mij niets bekend; er valt niets over te vinden in de doos of de handleiding, noch op de productsite van One2track zelf. Ik vermoed hoe dan ook dat het om een lcd-paneeltje gaat, zoals je in veel budgetsmartwatches ziet. De knop aan de zijkant heeft ook een eigen functie: hiermee maak je het horloge 'wakker', waardoor je bij die bovenstaande menu's kunt. Het geheel voelt robuust zat aan. Welnu, het is geen Apple Watch, maar je moet in gedachten houden dat het voor kinderen bedoeld is, en niet voor fanatieke tri-athleten. De IP67-certificering bevestigt dit: het horloge is stofbestendig en dompeldicht. Het bedrijf laat daarmee weten dat het horloge bestand is tegen tijdelijke onderdompeling tot 30 minuten tot een diepte van één meter. Een buitje overleeft hij dan ook wel, maar mee het zwembad in is geen optie.
Dat dit horloge vooral bedoeld is om een oogje in het zeil te houden terwijl je niet bij je kind bent, wist ik al. Het horloge heeft achter nog veel meer superhandige functies! Ik beschrijf ze hieronder in het kort, met mijn ervaring erbij.
Gps
Zoals hierboven al in het kort geschreven: de gps- + gps-a-functionaliteit vertelt je waar je kind is. Deze zorgt voor een tot-tien-meter-nauwkeurige meting buitenshuis. Gps-a werkt hetzelfde als standaard gps, maar loopt via het mobiele netwerk. Woon je in een paleis of een kasteel, dan houdt het horloge de locatie van je kind 1 tot 200 meter nauwkeurig bij via gprs. Dat is een behoorlijke marge, maar echt last ervan had ik zelf niet: ik woon niet in een dik ommuurd chateau en kan op gehoor meestal mijn kind wel vinden! Mijn zoon gaat naar een middelbare school, waarvoor hij ongeveer 5 km moet reizen. Dit is op zich niet ver, maar als je – zoals ik – in een grote stad met een populatie van ongeveer 300.000 woont en het je oudste kind is, is dit best eng! Voor alles is een eerste keer en alles went, maar dit horloge geeft mij als moeder veel rust. Dankzij het nauwkeurige gps-systeem weet ik altijd waar mijn kind is. Dit betekent niet dat ik continue op de app kijk, maar ik heb wel altijd toegang tot de app. De bus doet er ongeveer 40 minuten over, maar soms gaat mijn zoon naar de winkel of blijft hangen op school. Mij even daarvan op de hoogte stellen? Ho maar – dat schiet er vaak bij in. Ik kon nu precies zien waar hij was ... en hem vervolgens alsnog bellen om te vragen waar hij nu bleef!
Telefoonboek
Voordat je het horloge kunt gebruiken om mee te (video)bellen, moet je telefoonnummers toevoegen aan het telefoonboek. Wilt je kind iemand bellen die niet in het telefoonboek staat? Dat gaat niet! Dit geeft weer een extra laag van veiligheid: je kind kan geen onbekenden bellen. Dit geldt andersom ook: wilt iemand mijn kind bellen terwijl het nummer van diegene niet in het telefoonboek van de smartwatch staat, dan komt de oproep niet binnen. Ik vind dit een erg fijne functie, want het geeft een extra laagje veiligheid: mijn kind raakt niet aan de praat met mensen die hij niet kent, zoals een scammer die achter geld aan zit! Mijn kinderen hebben nog geen socialmedia-accounts, maar wanneer ze deze wel hebben, worden de risico's groter. In de extreemste gevallen kan iemand zich voordoen als een leeftijdsgenootje, maar is ondertussen iemand met geheel andere bedoelingen. Dat werkt met de Connect NEO anders: zelfs wanneer je kind zijn of haar telefoonnummer weggeeft, kan hij niet zomaar op afstand worden benaderd door kwaadwillenden.
Videobellen
Videobellen werkt via GPRS en doe je vanuit de app, of direct vanaf het horloge. We hebben deze functie tot nu toe maar een paar keer gebruikt. De kwaliteit is dik in orde en ik kon mijn zoon goed horen. Zoonlief heeft inmiddels de leeftijd bereikt dat hij videobellen niet leuk vind, maar ik ben van mening dat het voor jongere kinderen leuk is om deze functie te hebben. Denk bijvoorbeeld aan uitstapjes: laat je kindje zijn opa of oma bellen om te laten zien waar ze zijn, of voer een videogesprek met iemand die niet direct in de buurt woont. Zo kan je kind bijvoorbeeld eenvoudig videobellen met vrienden en vriendinnen die bijvoorbeeld zijn verhuisd.
SOS
Ook deze functie geeft je een extra laagje veiligheid. Als je op het horloge naar rechts veegt, kom je bij het SOS-symbool terecht. Klik hierop, en je belt direct het nummer wat in de app opgeslagen als de SOS-contactpersoon. In de meeste gevallen is dat een van de ouders. Ik als ouder krijg direct een melding via de app op mijn telefoon. Let op: dit telefoonnummer moet je handmatig instellen. Het is niet zo dat je automatisch als SOS-contactpersoon geregistreerd staat, zodra je jezelf als ouder opgeeft.
Geofencing
Dit is vooral een handige functie wanneer je jonge kinderen hebt die veel buitenspelen. Je stelt hiermee een veilige zone in via de app. Verlaat je kind deze veilige zone, dan ontvang je een melding. Mijn zoon is echter twaalf en speelt niet zozeer meer buiten, dus we hebben deze functie niet gebruikt.
Stappenteller
Zeker geen noodzakelijke functie, maar wel een hele leuke. De stappenteller stimuleerde mijn zoon om meer te bewegen en dat is mooi meegenomen in een wereld waar Fortnite en Roblox een grote rol spelen!
Weerstation
Ook deze functie is handig. Ook mijn zoon zelf zag hem wel zitten: hij vond het leuk om te vertellen dat ik zijn zusjes over een uur in de regen naar school mocht lopen. "Gelukkig is het in de bus droog, mama." Dat dan weer wel!
Chatfunctie
Deze functie vond ik onmisbaar. Mijn zoon heeft een telefoon, maar daar kijkt hij alleen op wanneer hij thuis is en dan is zelfs vaak de batterij leeg. Vanzelfsprekend stuur ik hem geen berichten tijdens schooltijd, want ik wil niet dat hij op zijn kop krijgt. Bovendien ligt zijn telefoon vaak in zijn kluisje. Wat zo handig is aan dit horloge is dat je hem op stil kunt zetten, de trilfunctie aanzet, of een ringtone kiest. Mijn zoon koos voor de trilfunctie en zag mijn berichtjes daardoor elke keer weer op tijd. (Hij antwoordde pas in de pauze, zoals een goede student hoort te doen.)
Overige functies
Behalve de bovengenoemde functies zijn er nog meer handigheden op dit horloge te vinden. Zo stel je bijvoorbeeld een alarm in, maar je kunt ook 'stille tijden' instellen. Op die manier wordt je kind tijdens schooluren niet gestoord. Je kijkt ook terug in de geschiedenis van het horloge: de precieze locaties worden weergegeven. Omdat we het horloge nog niet erg lang hebben, hebben we nog niet vaak teruggekeken. Ik kan echter wel bevestigen dat het goed werkt en ideaal is voor die momenten wanneer je tiener zegt dat hij bij een vriend is geweest en je je twijfels hebt!
Conclusie
Zowel mijn zoontje als ik zijn enorm onder de indruk van dit horloge. Het is een stylish en functioneel horloge en de extra functies zijn handig. Het is natuurlijk geen Apple Watch. Het voelt wat minder robuust aan en ziet er goedkoper uit. Dat neemt niet weg dat het een uitstekend horloge is, met een goede prijs-kwaliteitverhouding – vooral wetende dat de Connect NEO bedoeld is voor kinderen. De gps-functie is tenslotte nauwkeurig, wat me net wat extra zekerheid geeft, terwijl de messaging-functie mijn zoon een hoop gedoe met zijn telefoon bespaart. Voor iedereen die (te snel) opgroeiende kinderen in huis heeft, raad ik dit horloge aan!